phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Co dělat při výročí fixace hypotéky

Vydáno 19. 3. 2023

V průběhu letošního roku má výročí fixace na 100 tisíc hypotečních úvěrů. Nabízí se řada možností, jak situaci řešit. Každopádně je nutné počítat s tím, že s největší pravděpodobností budou úrokové náklady v novém období vyšší než doposavad. Je však několik cest, jak nepříznivý dopad o něco snížit.

Jednejte s předstihem

Banky vás musí se svým návrhem podmínek pro další úrokové období seznámit nejpozději 3 měsíce před výročím fixace. Nic vám však nebrání začít analyzovat svou situaci i aktuální podmínky na trhu třeba půl roku dopředu. To je již dostatečný časový polštář, abyste stačili podklady nejen sesbírat, ale i vše v klidu promyslet a realizovat vybrané řešení.

Porovnejte nabídky různých věřitelů

Krok, do kterého se pusťte každopádně, je porovnání nabídek různých bank. Srovnání úrokových sazeb a dalších poplatků napříč trhem vám pomůže najít tu nejvýhodnější nabídku. Můžete si také zkontrolovat recenze a zkušenosti jiných klientů, abyste se ujistili, že si vybíráte spolehlivého věřitele. Zároveň můžete použít vypracované kalkulace a nabídky k vyjednávání se stávající bankou, aby vám dala konkurenceschopný návrh a nikoliv pouze kopii svého aktuálního sazebníku, jak tomu mnohdy bývá.

Zkontrolujte svou kreditní historii

Pokud se rozhodnete zkusit štěstí a refinancovat svůj úvěr u konkurence, je nutné pamatovat na to, že vás čeká kompletní procedura vyřizování hypotéky. A to včetně bonity. Její nedílnou součástí je vaše kreditní historie. Banky ji obvykle zohledňují při posuzování vaší schopnosti splácet dluhy a stanovování úrokových sazeb. Proto byste měli zkontrolovat svou kreditní historii a zajistit si, že je čistá a bez chyb. Pokud máte problémy s kreditní historií, můžete se snažit o zlepšení svého skóre před refinancováním hypotéky kroky, jako jsou splacení spotřebitelských úvěrů nebo zrušení kontokorentu či kreditní karty.

Zvažte poplatky a náklady na refinancování

Při refinancování hypotéky musíte zaplatit určité poplatky a náklady. Mezi ně mohou patřit poplatky za zpracování žádosti, ocenění nemovitosti, poplatky za notářské služby a další. Tyto poplatky mohou být poměrně vysoké a mohou ovlivnit celkovou výhodnost refinancování. Proto byste měli zvážit všechny náklady a poplatky a porovnat je s úsporami, které byste mohli získat díky nižší úrokové sazbě nebo jiným výhodám refinancování oproti financování u stávající banky.

Ujistěte se, že jste schopni splácet novou hypotéku

Velmi pravděpodobně dojde ke změně měsíčních splátek vašeho úvěru. Měli byste si zkontrolovat svůj příjem a závazky, abyste si byli jisti, že si můžete dovolit modelované splátky. Pokud ne, popřemýšlejte nad parametrickými úpravami, jako je třeba prodloužení doby splácení. Možnosti prakticky vždycky jsou, nebojte se ptát.

Snažte se minimalizovat riziko

Refinancování hypotéky může být rizikové, zejména pokud nevíte, co děláte. Můžete se ocitnout v situaci, kdy budete platit více, než jste původně plánovali. Proto byste měli minimalizovat riziko tím, že se poradíte s odborníkem na úvěrové financování nemovitostí a necháte si v dostatečném časovém předstihu předložit několik návrhů řešení vaší situace, ze kterých si následně vyberete.

 

Autor: Vojtěch Hebnar