phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Refinancování v centru pozornosti

Vydané 27. 5. 2017

V tomto roce čeká vyjednávání o nových podmínkách splácení dosavadního hypotečního úvěru na 300 tisíc lidí. Výročí fixace tak letos nastane u rekordního počtu hypoték. A banky se o tento „koláč“ čítající na 250 miliard korun hodlají pořádně „porvat“.

Ověřená jistota

Klienti, kterým končí fixace, jsou pro banky těmi nejcennějšími. Úspěšně prošli martyriem posuzování a zkoumání úvěryschopnosti, navíc úspěšným a pravidelným splácením dosavadní hypotéky prokázali, že jsou pro banky důvěryhodným partnerem. A ty na to slyší. Již dnes je nabídka hypotečních úvěrů pro refinancující jednak širší, druhak mnohy ještě o něco výhodnější, než pro žadatele o úvěry nové (ať už se jedná o nižší úrokovou sazbu či služby zdarma).

Zároveň díky refinancování budou konečně i tyto úvěry vedeny v režimu novely zákona o spotřebitelském úvěru, což sebou ponese množství výhod od nižších sankcí za předčasné splacení až po větší nároky na transparentnost nabídek bankovních úvěrů. Banky samozřejmě měnící se regulatorní prostředí nenesou příliš libě, což se ponese se snahou zavázat si klienty spíše na delší dobu. A to by mohlo vést k zajímavým nabídkám dlouhodobých fixací. Opět profit pro refinancující.

Limity trhu

Dalším argumentem pro posílení významu segmentu refinancování je zpřísnění regulatorních podmínek pro poskytování nových úvěrů na bydlení (především dodržení limitu 15 % z objemu produkce pro hypotéky nad 80 % LTV je pro banky výzvou), což by mělo vést k poklesu objemu poskytnutých hypoték (od zavedení posledních změn neuplynuly ještě ani dva celé produkční měsíce, tudíž predikce zatím nejsou podloženy relevantními daty).

Zároveň je stále ve hře i zákonné zakotvení dalších pravomocí ČNB a přísnějších podmínek pro posuzování nejen hypoték nových, ale i těch refinancovaných. Nyní totiž na konci fixačního období banka při vytváření nabídky klientovi neprovádí nové komplexní posouzení, ale vychází z dat poskytnutých při prvotní žádosti o úvěr a především kontroly disciplíny klienta v oblasti řádného splácení jeho dosavadního úvěru.

Navíc vzhledem k tomu, že téměř 80 % hypotečního trhu mají mezi sebe rozděleni tři největší poskytovatelé (Hypoteční banka, Česká spořitelna, Komerční banka), mohou tito během následující vlny refinancování spíše ztratit. Momentálně menší „hráči“ totiž chtějí svůj tržní podíl výrazně posílit a tak upínají svou pozornost právě na refinancující klienty. A ti se mohou těšit na nabídkové žně.

 

Autor: Vojtěch Hebnar