phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

V Brně chybí byty v nižším cenovém segmentu, je potřeba rozšířit nabídku, říká Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya

Vydáno 17. 7. 2018

Chybějící územní plán, a tedy nemožnost stavět nové bytové domy - to je nejčastěji zmiňovaný důvod, který stojí za zdražováním bydlení v Brně. Přidávají se k nim ale i další faktory, jako je zpřísnění podmínek pro udělení hypotéky nebo chybějící nabídka pro nižší příjmové skupiny. O změnu se snaží developerská společnost TRIKAYA.

„Poslední rok ve stavitelství přinesl především výrazné zdražení všech vstupních nákladů. Ve spojení s enormně dlouhými povolovacími procesy tento fakt novostavby velmi prodražuje. Zároveň zdražují i ceny pozemků,“ vysvětluje Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya.

Byt v Brně i za 19 milionů

Za první čtvrtletí letošního roku se v Brně prodalo jen 88 nových bytů, většinou o dispozici 1+kk. Zájemci vykoupili skoro všechny cenově dostupné byty v novostavbách a na trhu zůstávají jen ty dražší. Více než polovina bytů, jež byly v prvním čtvrtletí letošního roku v Brně v nabídce, stály přes 3 850 000 korun. Nejdražší byt se zde prodává za 19 milionů. Průměrná cena za metr čtvereční u bytů, které byly v minulém čtvrtletí volné, se vyšplhala na 73 tisíc korun. To představuje meziročně 19% zdražení.

„Přestože je bytů zdánlivě dostatek, zcela chybí ty v nižším cenovém segmentu. Bytů do 50 tisíc za metr čtvereční jsou v nabídce developerů pouze 3 %. Dva roky zpátky to bylo více než 40 %,“ vypočítává Alexej Veselý.

Projekty i pro nejnáročnější klientelu

Společnost Trikaya má aktuálně v nabídce dva projekty. Druhá etapa úspěšného projektu Ponavia rezidence v Králově Poli nabízí zájemcům 104 bytů a šest rodinných domů.

„Rodinné domy, townhousy, se nachází ve vnitrobloku ulice U Červeného mlýna. Nabízí bydlení v centru města ve vlastním domě se zahrádkou. 104 bytů v projektu Ponavia rezidence II se nachází v osmipatrové budově vysokého standardu se dvěma podlažími podzemního parkování. V přízemí vzniknou obchodní jednotky, které rozšíří nabídku občanské vybavenosti. Dokončení předpokládáme na začátku roku 2020,“ říká Veselý.

Dalším klíčovým projektem společnosti Trikaya jsou Bytové domy Neumanka v lukrativní brněnské Masarykově čtvrti. Na posledním volném pozemku žádané lokality vyrostou čtyři terasovité domy s výhledy na zalesněné údolí řeky Svratky.

„Nadstandardní lokalitu i provedení bytových domů ocení nejnáročnější klientela. Architektonický návrh projektu vytvořilo renomované studio Kuba a Pilař architekti, kteří pracovali s odkazem funkcionalistické čtvrti a prvků zahradního města. Většina bytů má k dispozici vlastní zahrádku, ostatní byty pak prostorné terasy a lodžie. Projekt je už v prodeji a o byty je velký zájem. Hotovo bude na konci příštího roku,“ slibuje Alexej Veselý.

Luxusní i dostupné bydlení včetně služeb

V následujících měsících společnost Trikaya spustí velmi zajímavý projekt obytné čtvrti s  názvem Čtvrť Pod Hády. Nová obytná lokalita se bude nacházet v areálu nevyužívané továrny Ergon v Brně-Maloměřicích a Obřanech.

„Cílem společnosti Trikaya je vybudovat obytnou čtvrť, která bude zahrnovat ideální mix typů bydlení hromadného a individuálního, a to včetně sektoru služeb. Řešení bude také klást důraz na ekologii a možnosti aktivního trávení času,“ popisuje plánovaný projekt Veselý.

Hypotéka? Obraťte se na specialistu

V Brně tedy bude na poli bydlení z čeho vybírat, otázkou ale je, zda zájemci o vlastní bydlení dosáhnou na případnou hypotéku. V uplynulých týdnech totiž Česká národní banka výrazně zpřísnila podmínky pro jejich udělování.

„Na trhu je to znát poměrně citelně. Už nárůst cen vyvolal nedostupnost bydlení pro nižší příjmové skupiny. Byty v nejnižších cenových hladinách v Brně dnes zcela chybí,“ je přesvědčen Veselý.

Ke skokovému růstu prodejních cen navíc přibylo zpřísnění podmínek pro čerpání hypotéky ze strany České národní banky, tudíž na hypoteční klienty působí hned dvojí tlak.

„Pro běžnou domácnost náklady na pořízení nemovitosti na hypotéku vzrostly v uplynulých dvou letech o bezmála 40 %. Podíl klientů s hypotékou tak logicky poklesl.“

Ty nejlepší zkušenosti s Hypo-portal

Alexej Veselý ze společnosti Trikaya je přesvědčen, že získat hypotéku může být pro nezkušeného zájemce složitější než dříve, možnosti ale stále jsou.

„Zkušený finanční poradce dokáže navrhnout optimalizaci příjmů a vhodné řešení žádosti o schválení hypotéky tak, aby vyhovovala konkrétní bance i všeobecným doporučením České národní banky,“ doporučuje Veselý obrátit se na odborníka a rovnou z vlastní zkušenosti doporučuje toho nejlepšího.

„Jako developer spolupracujeme pouze s ověřenými partnery v segmentu hypotečního poradenství. Hypoteční specialista Ing. Pavel Vácha ze společnosti Hypo-portal klientům navrhuje řešení, která je dříve ani nenapadla. Využití služeb společnosti Hypo-portal je v rámci koupě bytu v našich projektech zcela dobrovolné, klientům ale ověřené kvalitní poradce vždy doporučujeme,“ uzavírá Alexej Veselý.

 

Autor: Ing. Aneta Blahová, manažer obchodního týmu Hypo-portal