phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Konzistentní sazby minimálně rok

Vydáno 10. 8. 2020

 

Bankovní rada ČNB se na svém posledním zasedání jednohlasně shodla na ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni. Tedy dvoutýdenní repo sazba je nadále ve výši 0,25 %, diskontní sazba 0,05 % a lombardní sazba 1,00 %. Bankéři se při svém rozhodování již opírali o data z nové makroekonomické prognózy, která se pokouší i přes vysokou míru nejistoty podat ucelený obraz budoucího vývoje ekonomiky.

Ostrůvek stability

O pravděpodobném výsledku hlasování dávali jednotliví členové rady vědět již tradičně dopředu skrze svá mediální vystoupení. Jejich rozhodování však nemusí být tak jednoznačné, jak se na první pohled může pod vlivem koronavirového dění zdát. V současnosti jsou dvěma určujícími a zároveň protichůdnými faktory, jejichž vývoj je mimochodem výraznější než je předpokládáno v prognóze, sílící kurz tuzemské měny a oproti tomu rostoucí jádrová inflace. Zatímco koruna má na momentální úrovni 26,115 Kč / EUR ještě oproti hodnotám z počátku letošního roku co dohánět, cenová hladina v červenci vzrostla na 3,4 % a nabírá na obrátkách. Že se oproti předpokladům najde vždy nějaké překvapení dokládá vývoj cen u odívání a obuvi či rekreaci a kultuře, které byly zavřením ekonomiky nejvíce postiženy a jež se chybějící tržby snaží nahradit zejména vyššími cenami.

ČNB rovněž očekávala o něco horší vývoj HDP, zde však bude určující zejména dění v posledním čtvrtletí letošního roku, až skončí současné podpůrné programy a budou se případně zavádět nová protikoronová opatření.

Vyšší sazby nejsou na pořadu dne

Velmi důležitým údajem byly informace o výhledu na vývoj úrokových sazeb ve zbytku tohoto a v příštím roce. Z nich vyplývá, že pokud se situace bude vyvíjet alespoň částečně dle odhadu ČNB, budou tyto nízké sazby zachovány minimálně do poloviny příštího roku. S jejich opětovným, avšak pozvolným růstem by se začalo nejdříve na závěr roku 2021.

Vše však závisí na tom, co se bude dít v příštích 3 až 6 měsících. I přes vysokou míru nejistoty je důležité mít alespoň nějaký plán a výhled a toto plní národní banka beze zbytku.

 

Autor: Vojtěch Hebnar