phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Úrokové sazby nezměněny

Vydáno 8. 5. 2018

Bankovní rada na svém zasedání minulý čtvrtek potvrdila stávající úroveň základních úrokových sazeb. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 0,75 %. Otázky však přetrvávají.

Trend potvrzen

Letošní rok se nadále nese ve znamení zklidnění situace na poli úrokových sazeb, což vynikne především při srovnání s druhým pololetím roku loňského, kdy se po prvním z celkově třech zvýšení základních sazeb měnily nabídky komerčních bank pomalu co měsíc.

Důležitým sdělením ze strany ČNB je i předpoklad jednoho dalšího zvyšování sazeb, a to nejspíše v závěru letošního roku. Je však otázkou, zda zejména současný vývoj kurzu koruny nepřipraví půdu pro revizi tohoto plánu. Dle měnové prognózy národní banky měl totiž nyní kurz oscilovat již okolo hranice 25 korun za euro a ke konci roku již tuto hranici prolomit. Poslední týdny se však drží na úrovni 25,5 korun za euro a nic nenasvědčuje tomu, že by měl výrazně posílit. Tuto skutečnost je nutné zmínit právě z toho důvodu, že případné posilování kurzu tuzemské měny je jedním z klíčových faktorů, který má vliv na potenciální zvyšování úrokových sazeb.

Dění na realitním trhu nadále v centru zájmu

V posledních týdnech se častěji objevují sdělení, že se vývoj cen realit pomalu zklidňuje. Toto vyjádření je však poměrně vágní. Jen za loňský rok vzrostly ceny v Praze a Brně o pětinu, v Královehradeckém, Plzeňském či Olomouckém kraji pak růst výrazně překročil 10 %. Čísla za letošní rok jsou zatím přeci jen nižší, ovšem je to dáno i vysokou loňskou srovnávací základnou danou výše zmíněným vývojem. Pokud však ceny v Praze u standardního rezidenčního bydlení běžně překračují 70 000 Kč za m2 a v Brně pak 50 000 Kč, což znamená, že za byt 3+1 o rozloze 80 m2 musí rodina vynaložit včetně daně 6, respektive 4 miliony korun, za zrovna uklidňující to příliš považovat nelze.

Bohužel základní neduhy nadále přetrvávají. Novela stavebního zákona je stále ještě v legislativním procesu, navíc u její současné podoby existuje značné riziko, že bude následně napadena u Ústavního soudu. I přes opakované dušování vládní garnitury, která již druhé volební období „nekecá, ale maká“, je podoba stavebního řízení a vůbec její průběh nadále extrémně časově neefektivní s tím, že žádná konkrétní opatření slibující nápravu tohoto neutěšeného stavu nejsou ani v plánu. A tak se nadále nestaví. Když se k tomu ještě přičtou i problémy na lokální úrovni v podobě neschopnosti obcí či dokonce i kraje aktualizovat nevyhovující územní plány, nelze se již divit, že situace je taková, jaká je.

Pro nejbližší měsíce jsou pak „karty rozdány“ vcelku jasně. Podoba úrokových sazeb bude stabilní, což znamená nadále úvěrování se sazbami okolo 2,5 %, což je z historického hlediska stále nadprůměrně levné. K tomu vývoj cen nemovitostí již nebude tak překotný jako v posledních dvou letech, přesto bude pokračovat směrem nahoru. Potenciální zájemce o koupi vlastní nemovitosti tak nadále vcelku výrazně na vlastní peněžence pozná každý půlrok či rok, o který svůj záměr odloží.

 

Autor: Vojtěch Hebnar