phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Vánoční dárek od ČNB

Vydáno 24. 12. 2017

Česká národní banka na svém posledním zasedání nadělila zájemcům o hypotéky předčasný vánoční dárek – odsunula zvýšení úrokových sazeb na příští rok.

Otázkou není zda ano, ale kdy

Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 p.b. již nyní v prosinci hlasovali pouze dva ze sedmi členů bankovní rady. Neznamená to však, že by se jednalo o nějakou změnu kurzu v postupném růstu sazeb, který ČNB od letošního léta nastavila. Naopak, v některých rozhovorech poskytnutých médiím guvernér Jiři Rusnok uvedl, že osobně nevidí příliš rozdíl mezi tím, zda ke zvýšení dojde nyní nebo v únoru, kdy se odehraje další zasedání bankovní rady. Je tedy takřka jisté, jak bude výsledek příštího hlasování vypadat – sazby se posunou směrem vzhůru. Dlouhodobým rovnovážným cílem, ke kterému by se ČNB chtěla při zachování současných příznivých makroekonomických ukazatelů v ekonomice přiblížit do konce roku 2019, je hranice 3 procent u základní úrokové sazby. Pro hypotéky by to znamenalo nabídkové sazby začínající od cca 4,5 – 5 procent.

Čas jsou peníze

V následujících týdnech se tak díky odloženému zvyšování sazeb poněkud otupí tlak na neustálou úpravu ceníků a nabídek komerčních bank, čehož jsme svědky v podstatě celý podzim. Díky dopředu nastíněnému scénáři ČNB, ve kterém bude v průběhu roku docházet sice k mírnému, ale pravidelnému zvyšování sazeb, je takřka jisté, že dění na poli úprav sazeb u komerčních úvěrů, hypotéky nevyjímaje, bude pokračovat. Není to sice jediný faktor, který má na výslednou podobu nabízených sazeb vliv, ale lze celkem dobře vysledovat, že banky s jistým zpožděním kroky ČNB vždy následují. Hlavně tehdy, kdy se jedná o pohyb směrem nahoru.

Celkově je pak výsledek posledního hlasování bankovní rady ČNB dobrou zprávou pro ty, kteří momentálně váhají nad možností, zda si hypotéku vzít. Nyní budou mít k dispozici několik týdnů, kdy sazby zůstanou relativně stabilní a kdy si ještě stále při splnění určitých podmínek mohou vyřídit úvěr se sazbou začínající číslicí 1, což už v průběhu příštího roku pravděpodobně nebude možné.

 

Autor: Vojtěch Hebnar